Het jaar is omgevlogen. Wat hebben we veel geleerd. Met groep 3b blikten we terug. Lezen, rekenen, schrijven, verkeer, van alles over Oostenrijk, maar ook met elkaar omgaan.

Alle gebieden van BLP kwamen aan bod. Veerkracht, vindingrijkheid, reflectief vermogen en interactie. We leerden hoe we ons het best kunnen concentreren. De een vond een zacht muziekje fijn, een ander juist een koptelefoon. Ook probeerden we het wiebeltouw onder de tafel uit. Maar ook zonder hulpmiddelen leerden we ons focussen op ons werk.

Daarbij werden we geholpen door de lessen Rots en Water van juf Silvija. Maak van jezelf een rotskasteel en niemand kan jou afleiden. Soms moesten er kinderen uit hun rotskasteel gehaald worden omdat zij niet doorhadden dat het tijd was om te stoppen met lezen. Zij zaten echt in the flow.

Bij de Rots- en Watertraining leerden we ook opkomen voor onszelf. Stevig staan, de ademhaling goed en dan de spreuk: ‘Ik ben wie ik ben en zo is het goed. Ik kan voor mezelf opkomen als dat moet.’ Deze lessen konden we koppelen aan situaties in de klas of in de pauzes.

‘Hallo, wil je mijn vriend zijn? Dat vind ik fijn. Ik respecteer jou en doe je geen pijn.’ Met deze waterspreuk leerden we rekening houden met elkaar.

Mooie lessen, die we volgend schooljaar goed kunnen benutten als we in de nieuwe groepen weer ons plekje gaan vinden!