Kinderen en de dode hoek.

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van de dode hoek van een vrachtauto. Maar niet iedereen weet wat nou precies die dode hoek is en hoe je daar veilig mee om moet gaan. Dat blijkt helaas telkens weer uit berichtjes in de krant over “dode-hoek”-ongevallen met fietsende kinderen. Daarom hebben de kinderen van groep 7 en 8 vorige week voorlichting gehad hierover. Ze mochten echt in een vrachtwagen zitten en ervaren hoe het in elkaar zit! 

De dode hoek van een vrachtauto is de ruimte om de wagen waarbinnen iedereen onzichtbaar is voor de chauffeur. Een vrachtauto heeft overigens niet één maar meerdere dode hoeken: vlak voor de auto, naast de auto en achter de auto. De dode hoek aan de rechterkant van de vrachtauto is de meest gevaarlijke. Ondanks allerlei extra (verplichte) spiegels blijft de dode hoek aan die kant bestaan.

In de tekening is de dode hoek aan de rechterkant rood gekleurd. Dat gedeelte is maar liefst 70 m2 en iedereen, die in dat rode gebied loopt of fietst, is dus onzichtbaar voor de chauffeur. Vanuit het rode gebied kunt u ook de chauffeur niet zien, zelfs niet via de spiegels. Doordat de dode hoek aan de rechterkant zo groot is ontstaat voor fietsende kinderen een hele gevaarlijke situatie als de vrachtauto rechtsaf slaat.

Zodra de cabine van de vrachtauto naar rechts draait komt het dode hoek gebied tegen de vrachtauto aan te liggen. De fietser met het rode kruisje is dan niet meer te zien voor de chauffeur en zal zeker geraakt worden door de achterwielen.

Niet alleen de ruimte naast de vrachtauto levert gevaarlijke situaties op voor fietsers. Ook vlak voor de auto kan de chauffeur overstekende fietsers en voetgangers niet zien. Hoe hoger de cabine, hoe groter de dode hoek aan de voorkant is. Soms wel tot drie meter voor de vrachtauto!

U begrijpt dat u uw kinderen moet beschermen voor deze gevaarlijke situaties. Daarom is er een heel mooi voorlichtingsproject voor hen ontwikkeld: Veilig op Weg.

In de klas krijgen de kinderen eerst een film te zien. Vervolgens gaan ze in kleine groepjes mee in de cabine van een vrachtauto. Ze kunnen dan zelf ervaren wat de chauffeur rondom zijn auto wel en niet kan zien.

Het project leert de kinderen een aantal vuistregels die ze echt nooit meer zullen vergeten:

  1. Zorg dat jij de chauffeur kan zien, want dan ziet hij jou ook.
  2. Loop nooit vlak voor of vlak achter een vrachtauto langs.
  3. Ga met je fiets nooit naast een vrachtauto staan, maar blijf er ruim achter.

Praat u er nog eens over met uw kind?